Главная > Новини / Економіка та фінанси > Картофель подорожал на 200%. Почему в Украине растут цены на овощи и что будет дальше?
Картофель подорожал на 200%. Почему в Украине растут цены на овощи и что будет дальше?8-10-2024, 16:00 |
Як і на будь-який сезонний продукт, ціни на овочі та їх присутність на прилавках зумовлені порою року. Тому найдорожчим місяцем зазвичай є квітень, коли продукція на складах закінчується. Далі ціни поступово зменшуються до мінімуму, який настає в серпні, коли збирають урожай і продукція потрапляє на ринки та в супермаркети. З вересня-жовтня вартість товарів зростає, аби досягти максимуму у квітні. Так відбувається щороку. Після початку великої війни та окупації значної території на півдні ціни на овочі суттєво зросли, але сезонні коливання залишилися незмінними. Змінилися лише амплітуди. У 2024 році ситуація склалася так, що літній мінімум був далеким від торішнього, а восени ціни почали швидко зростати. Результат – картопля, томати та інші овочі вдвічі дорожчі, ніж у цей час торік. Чому так сталося і чи готуватися до дефіциту традиційних овочів? Де вирощують овочіТрадиційно найбільше овочів в Україні вирощували на Херсонщині. На помідори та огірки з цього регіону припадали 40% річного врожаю країни або понад 90 тис. тонн. Крім того, на Херсонщині вирощували найбільше цибулі, перцю, моркви та баклажанів. До 2022 року з величезним відривом у вирощуванні овочів на другому місці перебувала Миколаївщина – 30 тис. тонн. Внаслідок боїв та окупації частини Херсонської області овочева географія змінилася. Після втрати виробництв на півдні підприємці в інших областях прагнули заповнити ринок своєю продукцією. Деякі фермери переїхали з прифронтової зони. "Українські підприємці зробили акцент на релокацію бізнесу не лише в сусідні центральні області, наприклад у Дніпропетровську, яка завжди вирізнялася високим рівнем виробництва, а й у північні – Рівненщину та Житомирщину, і західні – Львівщину, Волинь, Тернопільщину", – розповідає керівник проєкту "АПК-інформ: овочі та фрукти" Олександр Хорев.
Через рік після початку великої війни на першу позицію з вирощування овочів вийшла Миколаївська область, свідчать дані Держстату. Урожаї в області у 2023 році зросли вчетверо порівняно з 2021 роком до 130 тис. тонн (майже 50% усіх овочів в Україні).
Це основний фактор високих цін. Куди поділася картопляВ Україні овочі вирощують переважно у відкритому ґрунті, тобто без використання теплиць чи парників. У секторі працюють невеликі фермери. Високі температури та нестача опадів мали кілька наслідків. По-перше, ґрунтові овочі або не вродили, або виявилися значно гіршої якості, тож фермери не могли зібрати запланований урожай для продажу. По-друге, навіть тепличні овочі, що росли у більш контрольованому середовищі, постраждали від аномальної погоди, адже допоміжні сітки не могли повністю закрити пекуче сонце.
За словами Хорева, аграрії увійшли в сезон стабільно: релокація виробництва овочів відбулася, культури, яких не вистачало, були досаджені, але погодні умови внесли свої корективи. "З липня і до вересня на більшості територій України або не було опадів, або їх було недостатньо. Липнева спека спричинила колосальні втрати. Через посуху багато що втратили, багато що не проросло. Вона вплинула і на овочі, які вирощувалися в цей період, і на закладання нового насіння, наприклад капусти чи моркви, які збираються зараз", – каже заступник Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.
Штучний крапельний полив рослин, де він був, не рятував: пекуче сонце пошкодило навіть тепличні овочі, які намагалися прикрити плівками та сітками. "Найбільше постраждала капуста, далі йде картопля, на третьому місці за втратами – цибуля. Але цибулі насадили дуже багато, тож навіть попри втрати пропозиція перевищує попит", – каже Хорев. За його словами, урожай картоплі скоротився на 20-50%. Зменшився врожай і через переорієнтацію фермерів на інші культури в прагненні отримати більші прибутки. "У 2023 році багато хто насадив овочів, проте ціни були низькі, на відміну від 2022 року. Відповідно, наступний сезон низка фермерів вирішила не засівати ті ж площі томатами і перцями, бо було не вигідно. Цьогоріч вони знову перейшли на інші культури, що наклалося на несприятливі погодні умови", – додає Марчук. Паралельно в аграріїв триває стандартне накопичення в сховища якісних овочів, які можна буде реалізовувати поступово і ще дорожче до лютого 2025 року. За словами Хорева, аграрії намагаються сховати врожай картоплі, аби заробити пізніше, але така стратегія може не спрацювати, якщо на ринок зайде імпорт. В Україну вже завозять невеликі партії цієї культури з країн Балтії. Імпортна продукція цьогоріч буде якісніша, а високі ціни на українському ринку дозволять експортерам заробити навіть з урахуванням логістичних витрат. Тож логічно, що споживачі надаватимуть перевагу дешевому та якісному імпорту.
Дещо інша ситуація з помідорами та огірками. Пропозиція, яка влітку завжди складалася з масового збору врожаю з відкритого ґрунту, не надійшла на ринок. Рослини просто не виросли. Вони виросли лише в невеликих господарствах, які могли збільшувати полив і ховати рослини від спеки. Тож на полиці супермаркетів та ринків потрапили переважно тепличні овочі. Така продукція дорожча у виробництві, урожай у теплицях теж зменшився через спеку, тому пропозиція була значно менша за обсяги попередніх років. Продукція другого обороту з теплиць через погоду надходила на ринок пізніше. Зменшення пропозиції завжди означає зростання вартості. Як наслідок, ціни на овочі зараз значно вищі, ніж рік тому. ![]() Що буде з цінами і погодоюНайімовірніше, вартість овочів надалі зростатиме. "Піка росту цін ми ще не відчули. Тенденція така, що в листопаді-грудні цінова пропозиція буде зростати. Якщо лише не відбудеться дуже великого заміщення імпортом", – вважає Марчук. В АТБ очікують, що темпи зростання цін будуть зрозумілі за підсумками збору врожаю в жовтні-листопаді. "У разі стандартної врожайності, відсутності екстрених відключень енергопостачання, при стандартному зберіганні продукції восени і взимку підвищення цін очікуємо лише на сезонні товари", – кажуть у мережі. Наразі масового імпорту овочів немає. Зазвичай восени починається імпорт помідорів та огірків з Туреччини, де собівартість менша, ніж в Україні. "З початком імпорту отримаємо стабільність ринку за більш-менш стабільними цінами, але поки що маємо споживати цю дорожчу продукцію в менших обсягах", – каже Хорев.
Аналітик також вважає, що ціни на капусту та картоплю вирівняються з подальшим збором урожаю, який за сприятливої погоди може бути більш успішним. Це дозволить закласти обсяги на зберігання та вивільнити частину продукції на ринок. Схожа ситуація з пізніми сортами моркви та інших коренеплодів. Проти вирівнювання цін грає наближення холодів, що зобов'яже комбінати вмикати опалення в теплицях. Це додаткові витрати. Якщо повернуться відключення електроенергії, собівартість може зрости ще більше.
Прогнозувати ціни 2025 року неможливо, адже кількість опадів та температурні рекорди з року в рік відрізняються і фермери можуть зіткнутися з новими викликами. Вернуться назад |