Інформація до новини
14-12-2023, 20:00

Сьогодні День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії нa ЧАЕС

Категорія: Новини / Події / Перша шпальта

У нас з'явився канал в Telegram, в якому ми будемо ділитися з Вами новинами

 

Пам'ятник одеситам, які брали участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, розташований у сквері на розі Малої Арнаутської та проспекту Українських Героїв в Одесі.

Керівники міста і області сьогодні провели мітинг-реквієм пам'яті жертв катастрофи.

14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. У народі його також називають – День ліквідатора.  

Ця дата була вибрана тому, що саме 14 грудня 1986 року було завершене будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.  День пам’яті було встановлено в Україні «з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та на підтримку ініціативи громадських організацій і Міністерства праці та соціальної політики України» згідно з Указом Президента України від 10 листопада 2006 р.  26 квітня 1986 року на ЧАЕС сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. Згідно з різними даними, лише протягом одного місяця від опромінення загинуло від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС  На початковому етапі до робіт залучали військовослужбовців строкової служби. Також влітку 1986 і пізніше там працювали залучені військові запасу та вільнонаймані працівники. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб.

 

Галерея

prev
next
і ще фотографії ›



Якщо ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.