Інформація до новини
6-12-2023, 10:00

В ОННБ відкривається виставка «Матеріальна культура німецької громади ХІХ-ХХ ст. на Півдні України»,

Категорія: Новини / Історія та суспільство

У нас з'явився канал в Telegram, в якому ми будемо ділитися з Вами новинами

 

7 грудня 2023 р. о 15.00 в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться урочисте відкриття виставки «Матеріальна культура німецької громади ХІХ-ХХ ст. На Півдні України», присвяченої 220-річчю німецької лютеранської громади святого Павла в Одесі.
 Німецький етнос зробив вагомий внесок в історію, економіку та культуру Причорномор'я. Перші німецькі емігранти з південного заходу (Вюртемберг, Баден, Ельзас, Лотарингія, Курпфальц) прибули сюди 1803 р. Землеробські колонії засновувалися на землях Катеринославської, Херсонської, Таврійської губерній, Бессарабії та Криму. Компактні поселення дозволили німецьким колоністам самоорганізуватися на релігійній основі.

Частина колоністів поселилася безпосередньо в Одесі. Це були ремісники, торговці, військові та чиновники. Лютеранам для заселення виділили так звану «Верхню колонію», де тепер знаходиться кірха. Саме населення цього району стало основою для майбутньої лютеранської громади. У 1803 р. в Одесу був призначений перший пастор, і це стало підставою вважати цю дату початком діяльності церкви. У 1825 р. громада заснувала свою школу, а під керівництвом пастора Карла Флетніцера почала розбудовувати благодійні установи. У 1897 р. було побудовано нову кірху, яка отримала вже звичний для нас фасад і оздоблення.

Перша світова війна, революції та прихід до влади більшовиків нанесли сильний удар по громаді святого Павла. Ще більшим ударом став сталінський терор. Під час Другої світової війни причорноморських німців було переселено в анексовані Німеччиною землі Західної Польщі. Їх спорожнілі будинки зайняли жителі сусідніх болгарських і молдавських сіл. В Одесі лютеран також не залишилося, а у 1976 р. кірха, яка до цього використовувалася як телецентр та спортивна зала, сильно постраждала від пожежі. Відродження громади святого Павла стало можливим з відновленням Незалежності України.

Виставка відбуваються за підтримки Одеської регіональної організації НСЖУ та її Голови Юрія Работіна та ГО «Дослідного інституту розвитку демократії».

У рамках виставки експонуватимуться історичні пам’ятки матеріальної культури, що відображають життя німецької громади південного регіону у ХІХ-ХХ ст., із колекції одеського колекціонера Сергія Новицького.

Запрошуємо всіх охочих долучитись до дуже цікавого заходу!




Якщо ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.