Інформація до новини
12-01-2024, 10:00

Відновлено вручення літературної премії їм Івана Гайдаєнко, хто став її лауреатом у цьому році?

Категорія: Новини / Історія та суспільство

У нас з'явився канал в Telegram, в якому ми будемо ділитися з Вами новинами

 

 В Музеї української книги Одеської бібліотеки ім. Грушевського відбулося урочисте завершення конкурсного відбірку обласної літературної премії їм Івана Гайдаэнко та вручення диплому лауреата його переможцю, ким стала цьогоріч Людмила Вовк.   Зустріч розпочалась з гімна України у виконанні Віталія Смирнова соліста Одеського національного академічного театру опери та балету, викладача Одеського коледжу мистецтв імені Костянтина Данькевича, лауреата міжнародник конкурсів.   Відкрила урочистості директорка Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Грушевського Юліанна Амельчеико.

«Я рада вітати у нашому чудовому Музеї української книги Одеської бібліотеки ім. Грушевського конкурсантів та всіх, кому не байдуже українське слово. Спільно ми робимо важливі для України справи підтримуємо українську культуру. Нас захитають наші воїни. Оголошую хвилину мовчання за всіма героями, які поклали свої життя обороняючи всіх нас та нашу Україну», - наголосила Юліанна Амельченко.

Далі з присутніми своїми спогадами поділився голова журі конкурсу, голова Одеської обласної організації Спілки письменників України, кандидат філологічних наук Сергій Дмитрієв.   

«У далекому 1992 році на четвертий курс університету до нас запросили Івана Петровича Гайдаєнка і тоді я познайомився з цією видатною особистістю це я кажу без перебільшення саме з видатною особистістю. Єдине що струменіло із очей цієї людини це було всеохоплююче добро і одночасно було видно що у нього ще дуже багато незавершених планів. Тому для мене велика честь очолювати журі, яке номінує на премію на його ім'я», - розповів Сергій Дмитрієв.

Обласна літературна премія імені відомого одесита, письменника, журналіста, громадського діяча, довголітнього голови Одеської Ради миру, якому 7 січня виповнилося б 110 років. Премія була заснована Одеською обласною державною адміністрацією у 2013 році з метою відзначення найбільш вагомих творів членів Одеської обласної організації спілки письменників України. Премія присуджується один раз на 2 роки за номінацією «Кращий твір у прозі». Для визначення переможця було створено кваліфіковане журі у складі 11 осіб, до якого надійшли письменники, журналісти, бібліотекари та представники Одеської Обласної Державної адміністрації. «Іван Гайдаєнко, дивлячись у майбутнє мріяв про мир на своїй землі для Одещини для України для міста що стоїть на морі з яким пов'язана величезна частина життя Івана Гайдаэнка.
 

Наша цьогорічна лауреатка пані Людмила також видатна громадська діячка, волонтерка, яка переживає за сучасне своєї країни за її майбутнє,  яка переживає за свій рідний край. І якщо Іван Гайдаэнко є представником моря то пані Людмила є представником степу. Степ і море - це як два крила нашої Одещини це є досить символічно і гармонійно», - підкреслила заступниця директора Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації, лауреатка літературних премій ім. Г.Сковороди та І.Франка Ярослава Різникова.

  Поділилася спогадами про свого батька Валентина Гайдаєнко та продемонструвала присутнім невеликий документальний фільм про історію життя громадського діяча та засновника фонду Миру - Івана Гайдаєнка. Емоційне напруження в залі від спогадів про долю, про активне життя ще більше піняв виступ художнього читання артистки Одеської обласної філармонії ім. Д. Ойстраха Олени Кукловоі, яка дуже проникливо прочитала фрагмент твору Івана Гайдиєнка. О власній творчості розповіла присутнім Людмила Вовк: «Презентуючи свою книгу «Лицарі Козацької доби» скажу наступне: уже вивчаючи козацьку тему я збагнула наскільки це велика глиба тріумфів і перемог нашого народу. Як непереможні наші козаки породили багато легенд та міфів які є розвиваю у своїй творчості». Своє ставлення до сьогодення, історії, особистих вражень від співпраці з Іваном Гайдаєнко розповів частий гість бібліотеки ім. Грушевського, колишній Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький.  

«Шановне товариство, бібліотека Грушевського стає таким майданчиком, де збираються культурні інтелектуальні сили Одещини - діячі культури, мистецтва, історики, письменники. І це добре, життя подовжується! Сьогоднішній захід надихає на філософський розміркування. В цьому залі дуже слушно було відмічене що влада не зважає на труд письменників, не використовуючи його на благо розвитку суспільства і це дуже прикро з одного боку. З другого боку ми бачимо що і суспільство вже розучилась читати, я не говорю щоб писати. Усі сидять у своїх гаджетах і сприймають тільки те що виникає в соціальних мережах. я вважаю що творчий труд сьогоднішньої лауреатки - Це прямий виклик штучному інтелекту, який скоро почне керувати державами, ми бачимо що твориться в Європі, хто там сьогодні приходить до влади.

Був знайомий я з  Іваном Гайдаєнко 10 останніх років його життя з 1984 по 1994 ми активно співпрацювали. Тоді це називалося комітет захисту миру, який він очолював. Ми дуже плідне працювали із закордонними делегаціями, письменниками, вченими. Все це находилося під його патронатом. Я хочу сказати про його дипломатичні здібності, які во багато в чому він передав нашому поколінню. Особисто і я багато в чому у нього навчився. Це був саме приклад народного дипломата. Згодом я зрозумів, для того щоб бути дипломатом повинно пройти сурову життєву школу, яку пройшов Іван Петрович. Я дуже вдячний організаторам за запрошення. Вдячний обласній адміністрації за збереження і подовження тих традицій, які ми колись закладали», - розповів політик, громадський діяч, меценат, почесний громадянин міста Одеса та Одеської області і Сергій Гриневецький.

Своє ставлення до творчості лауреатки визначила настоятельниця Свято Архангело-Михайлівського жіночого монастиря, лауреатка рейтингу популярності людей і подій Півдня України «Народне визнання» - «Одесит року» - 2022, ігуменя Серафима.

«Щиро вітаю Одесу Щиро вітаю Україну, усіх хто любить наше рідне слово, тому, що це велика подія в культурному та літературному житті Вітчизни. З'явилася нове яскраве непересічне ім'я і ми вважаємо, що творчі здобутки будуть тільки зростатимуть. Треба окремо відзначити палку полум'яну патріотичну позицію авторки. Як сказано в писанні, хто на теплий і не гарячий і не холодний - той не потрібен, а ні Богу, а ні людям. Ми повинні зараз мати свою безкомпромісну позицію і велика вам подяка за те, що ви виховуєте в нас це патріотичне ставлення, це дуже зараз потрібно. Це важко переоцінити, велика вам подяка!», - підкреслила ігуменя Серафима.

Далі підхопив естафету спогадів голова Одеської обласної організації Спілки журналістів України, кандидат економічних наук, доценту. Заслужений журналіст України, засновник та голова оргкомітету Загальнонаціонального конкурсу «Українська мова - мова єднання» Юрій Работін.

«Коли я сьогодні разом з усіма переглядав фільм спогадів про Івана Гайдаэнко, я побачив там судно «Герої Панфіловці». Коли мені було 16 років, я працював на херсонському суднобудівному заводі, так ось в розбудові цього судна приймала участь саме моя бригада. Це було у далекому 1971 році». Збіг обставин чи ні? Таким дивним чином складається історія, яку ми не обираємо. Я хотів би подякувати Одеській обласній адміністрації за те, що вона зберігає традиції, подякувати пані Людмилі за її величезний труд, всім тим, хто стоїть поруч з нею, чоловіку, її родині. У Подольську знають і цінують те скільки робить її родина задля нашої перемоги. Спасибі що ти є у нашому житті і подальшої творчої наснаги», - підкреслив Юрій Работін.

У своєму слові у відповідь Людмила Вовк подякувала всім виступаючим за теплі слова і запевнила що в її творчості багато планів. Деякі книжки і ще пишуться, якісь написані, а деякі видаються і вже видані. Так що пошанувачам недовго доведеться чекати нових творів.   Далі своїми спогадами поділилася член правління Одеської обласної ради миру, лауреат літературних премій ім. Івана Рядченка і Костянтина Паустовського Світлана Лукіна. Вона розповіла про  видатних людей які оточували Івана Петровича, які на завжди остаються в нашій пам’яті. Як би вони відреагували на те що трапиться сьогодні, я змінилося і змінилося не найкращим чином сьогодення.   Письменник Олекса Різников розповів про те, як Одесу будували під козацький гопак та подарував Людмилі Вовк свою книжку «Українськи прізвища», нагадавши при цьому, що саме він писав для неї рекомендацію до Спілки письменників України.

«Я дуже радий тим що в жилах одеситів козацька кров буяє і гуде…», зазначив Олекса Різников.


  На завершення зустрічі присутні насолодились виступом Михайла Левицького, соліста Одеського обласного центру української культури.

Тепле спілкування завершилося, але попереду багато спільної творчої роботи, нових проектів та нових книжок, що відкривають світ пізнання, спонукають до творчого пошуку.  

 

 




Якщо ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.