Інформація до новини
21-03-2024, 18:00

Селище, в якому сподівались зустріти Христа. Сараті 202 роки: як німці заснували селище на півдні Одеської області (Відео)

Категорія: Новини / Видео

У нас з'явився канал в Telegram, в якому ми будемо ділитися з Вами новинами

 

20 березня о 10:00 селищу Сарата виповнилося 202 роки з моменту його заснування. Історія селища, яке заснували німецькі переселенці на півдні Одеської області, унікальна та дуже цікава. Тому напередодні святкової дати журналісти інтернет-видання “Махала” відвідали Сарату та дізналися проісторію заснування населеного пункту в місцевого історика Петра Узунова. 

“Історія будь-якого населеного пункту відрізняється своєю унікальністю. Не кожне місто може похвалитися точною датою заснування, але нам вдалося відновити всі дані та, навіть, дізнатися у котрій годині місто Сарата було засновано”, – ділиться з нами Петро Узунов. 

Сарата була заснована лютеранским пастором Ігнацом Ліндлом. В 1822 році він привів на ці землі групу своїх однодумців. Мета їх переселення до Бессарабії – створення нового населеного пункту, християнської комуни. І ця комуна дійсно проіснувала до моменту, поки не прийшли часи змін. 

Другим засновником Сарати є Крістіан Фрідріх Вернер – людина, яка віддала все своє життя та майно цьому незнайомому селищу.

“Це багатий меценат, який фінансував переїзд сюди своїх однодумців з Німеччини. До речі, прожив він в Сараті недовго, він помер та похований з почестями на лютеранському цвинтарі.  Ця людина стала генератором ідей для пастора Ігнаца Ліндла. Ліндл – духовний засновник селища, а Вернер – фінансовий. По іншому Сарата ніколи б не досягла свого успіху”, – розповідає про своє рідне селище Петро Узунов. 

Більше про історію Сарати та її культурні пам’ятки – дивіться у сюжеті “Махала”.




Якщо ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.