Информация к новости
27-12-2022, 12:00

Про спадщину чорноморських німців розповіли у Пасторському будинку Одеської кірхи

Категория: Новости / История и общество


У нас появился канал в Telegram, в котором мы будем делиться с Вами новостями

   

Урочисте відкриття історико-краєзнавчої виставки «Спадщина чорноморських німців» відбулося 23 грудня 2022 року у Пасторському будинку Одеської кірхи – Лютеранської Церкви Святого Павла.

 Авторська виставка відомого історика, письменника та члена НСЖУ Олександра Сурилова, покликана нагадати про видатний внесок німців-колоністів у розвиток Степової України як житниці світового значення та розвитку торгово-промислових сил Одеси – морських воріт усього Північного Причорномор'я.

Проведення виставки «Спадщина чорноморських німців» стало можливим за організаційної та фінансової допомоги Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України та Общини Святого Павла м. Одеса, пастора Олександра Гросса та диякона Олександра Жакуна.

На виставці були представлені експонати з особистого зібрання колекціонера-краєзнавця та члена НСЖУ Сергія Новицького.

Після невеликого богослужіння у храмі Лютеранської Церкви Святого Павла гості вирушили до Пасторського будинку Одеської кірхи, де на гостей чекав святково оформлений виставковий зал.

Відкриваючи виставку пастор Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України Олександр Гросс сказав:

«Це дуже радісна подія. Я щаслива людина тому, що нам це вдалося, реалізувати цю виставку, і Олександру Сурілову, і Ірині Наумцевій, і ми як церква також взяли у цьому посильну участь.
Торік у нас теж був великий Різдвяний ярмарок, було багато заходів, навіть приїжджав Одеський міський голова та багато важливих цікавих людей. Частина коштів, зібраних на ярмарку, пішла на створення цієї виставки. Сьогодні у нас теж відбувається ярмарок і сьогодні ж відбувається відкриття виставки, таким чином розпочавши ми дійшли реалізації.
Я хочу, щоб Господь нас усіх благословив, щоб ми всі пам'ятали минуле, це дуже важливо, щоб ми не забували і своїх близьких також. Переглядаючи виставку, ви напевно згадаєте і своїх предків. Як це все крутиться і крутиться в голові у Олександра Сурилова, бо він просто живе тими подіями та людьми. Нехай Господь нас усіх благословить, нехай це місце стане можливістю для того, щоб дітям та дорослим розповісти і показати історію може бути одного народу – німецького, але народу, який є важливою частиною міської історії».


 Виставку відвідали й офіційні гості, представники влади та громадських організацій, заступник Одеського міського голови Олег Бриндак, директор Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради Олександр Тиховський, голова правління Одеської регіональної організації НСЖУ Юрій Работін та інші офіційні особи.

«Я бачу тут старше покоління це люди які пам'ятають які жахи були на цьому місті, у свої юні роки я бував на руїнах кірхи, а сьогодні дуже відрадно тут красується відновлений храм, бачу які події відбуваються навколо цього храму, вирує життя це справді місце, яке кожну людину притягує, місце духовності, місце сили. Те, що сьогодні тут проходить і виставка, і Різдвяний ярмарок ще раз підтверджує, що це місце продовжує бути одним з ключових для Одеси історії нашого міста, як і все, що зробила німецька громада. Одеса багатонаціональне місто і нам дуже тяжко ділитися на представників різних національностей, навіть уже сьогодні тут я зустрів знайомих, з якими разом працюємо, які мають німецьке коріння, а я цього не знав. Ми абсолютно всі відчуваємо себе одеситами, українцями, це для нас саме головне, які вірять у Бога, роблять добро, це найголовніше, що об'єднує всіх людей. Я щиро всіх вітаю, і мені дуже приємно тут з вами бути і згадати історичний шлях німців в Одесі, які зробили разом з іншими народами місто таким, що нас надихає на перемогу. Усіх з наступаючим Різдвом Христовим! Божого благословення нам і нашому місту», – наголосив заступник Одеського міського голови Олег Бриндак.


  Представляючи слово автору виставки пастор Олександр Гросс охарактеризував Олександра Сурилова, як людину повністю поглинуту своєю ідеєю, що горить її втіленням. Зауваживши, що у Олександра Сурилова фотографії до виставки з'являються весь час, він постійно щось знаходить, тому доводиться весь час щось переробляти і так до безкінечності. І лише строки відкриття експозиції зафіксували виставку у тому вигляді, як її представлено глядачеві, але в недалекому майбутньому вона обов'язково отримає свій розвиток.

«Сьогоднішня виставка присвячена благодатній пам'яті народу чорноморських німців, народу, який зробив неоціненний внесок і у створення Степової України як житниці Європи та Леванту та у створенні самого феномену нашого міста. Народу, доля якого склалася трагічно і зараз з'явилася можливість нагадати який внесок зробили німці в розвиток сьогоднішньої Одеської області, та й усієї України і не тільки. Ця виставка відкривається напередодні пам'ятної дати це двісті двадцять років від часу появи першого поселення німців колоністів Гросслібенталь або Велика долина. Звідти німці переселилися верхньою та нижньою колоніями в Одесі та стали вже одеськими бюргерами. Спочатку це були ремісники, а в другому поколінні це вже були вчені, промисловці та заводчики. Важливим внеском німецької громади було перетворення дикого татарського поля на Степову Україну з передовим для свого часу сільським господарством. Я вважаю, що той досвід неоціненний і сьогодні, особливо коли ми говоримо про відродження України, її сільського господарства», – розповів історик та краєзнавець Олександр Сурилов.

 

«Я хочу подякувати всій команді, яка взяла участь у створенні цього дітища, тут дуже багато корисної інформації, вона улюблена Олександром Олексійовичем, він її видавав на-гора, інформації у нього багато, і він її додає та додає... Велике спасибі хочу сказати пастору Олександру Гроссу за терпіння витримку віру в нас, дякую друкарні та дизайнерам, Ользі перекладачеві, бо наша виставка двомовна, дякую Олександру Жикуну, який супроводжував проект від імені церкви вони проробили велику копітку роботу, дякую Світлані Крук за правову підтримку, дуже дякую громаді, за те, що вона зібрала гроші на цю виставку і я думаю, що ми й надалі об'єднуватимемо зусилля і створюватимемо якісь творчі та благодійні проекти. Я дуже рада, що ця виставка відкрилася на Різдво, душа співає, бо це сталося! А ще я хочу, щоб у нашу німецьку балку повернулося кохання, сьогодні ми згадуємо історію, а кохання дасть можливість, щоб це все загоїлося, щоб у людей було гарне гідне життя», – зазначила співвпорядник виставки Ірина Наумцева

 

«Я хочу висловити надію від свого імені та від імені мого партнера Сергія Новицького, щоб ця виставка стала прологом для виставки міської. У нас має бути культурний центр пам'яті німецьких колоністів, вони на це заслуговують. Матеріалів дуже багато, як це зробити, ви бачите тут», – додав Олександр Сурілов.

Один із стендів виставки був особливо багатолюдним. Це відвідувачі бажали скоріш роздивитися предмети старовини, надані колекціонером Сергієм Новицьким із запасників особистої колекції.

«Дякую вам за те, що не залишилися байдужими, прийшли подивитися на матеріали, які представлені на цій виставці, присвяченій пам'яті німецьких колоністів, які зробили внесок у розвиток нашого міста, нашої області. Мій скромний внесок у цю виставку полягає в тому, історичні експонати, представлені тут, предмети-носії пам'яті минулої епохи, вони дають можливість відчути старовину, пожвавити її у своїй уяві і таким чином здійснити подорож у минуле», – зазначив колекціонер-краєзнавець Сергій Новицький.

 До виставки завітав відомий політичний експерт, викладач та медійна особистість Ігор Назаренко.

«Представляючи тут Дослідницький інститут розвитку демократії скажу коротко, що ми займаємося організацією проектів у сфері політичних технологій, PR та засобів масової комунікації. Говорячи простою мовою, ми приносимо щастя та успіх вашим починанням», – зазначив директор Дослідницького інституту розвитку демократії Ігор Назаренко.

 

 

«Пане Олександре, я як і обіцяв що з порожніми руками до вас не прийду, то так воно і сталося. Хочу подарувати вам книжки: «Від Трипілля до кіборгів» друга книга «Українське сторіччя» ну і звичайно без Кобзаря це не можливо, газета «Золотослів» на шістдесят вісім сторінок, теж майже як книга, хто з присутніх теж хоче взяти собі примірник до спілки журналістів, у нас ще залишилося кілька екземплярів. Хочу вручити Історію України та словники української мови. Почесною відзнакою загальноукраїнського конкурсу «Українська мова – мова єднання» нагороджуєтеся журналістська спільнота громади Святого Павла міста Одеси. І насамкінець Диплом зі словами подяки, бо все що ми бачили тут зробили журналісти. Щастя, любові, здоров'я, благополуччя і пам'ятаємо, що журналісти важливі», – підкреслив голова правління Одеської регіональної організації НСЖУ Юрій Работін.

Потім слово взяла Наталія Бондарчук, директор тієї самої бібліотеки, де два роки тому свої перші кроки зробила виставка, яка розповідає про спадщину чорноморських німців.

 

«Дуже рада бути присутньою на цій чудовій виставці, і хочу нагадати, як все це починалося, так, у нашій бібліотеці на рибальських мережах, картинки через ксерокс були пропущені… І так усе по порядку. Сім років у нашій бібліотеці існує клуб «Французький бульвар» у рамках цього клубу ми займаємось краєзнавчою тематикою та забутими сторінками історії нашого міста та краю. Ми не просто цим цікавимося, а й пропагуємо нашу історію, щоб про це дізналося якнайбільше одеситів. Як правило, одесити чомусь дуже мало знають про історію свого міста та краю. А коли ми вивчали літературу, ми звернули увагу на те, що існує очевидна диспропорція – про французів, італійців, іспанців написано тони літератури, а ось про німців було дуже мало робіт. Потім ми побували в селі Лиманське, це колишня колонія «Зельц», відвідали там чудовий музей, присвячений німецьким колоністам і з цього моменту ця тема запала нам у душу. Почалося активне збирання інформації, знаменно те, що два роки тому саме в цей час, перед Різдвом відкрилася перша виставка в нашій бібліотеці. Нам не завадили ковидні обмеження, ми проводили круглі столи, показували фільми, випустили листівки і на «Зеленій хвилі» ми виступали. А найголовніше – це люди, у нас були, і одесити та гості з Німеччини та Австрії, за їхньою реакцією ми побачили, що ця тема важлива та потрібна. Наступним етапом цієї роботи стала ця чудова виставка, на якій ми зараз присутні», – зазначила директор філії № 33, бібліотек для дорослих Наталія Бондарчук.

  Подякувавши Наталії Миколаївні за підтримку ініціативи Олександра Сурилова про увічнення пам'яті німецьких колоністів пастор Олександр Гросс запросив усіх присутніх до огляду виставки, після чого попросив не забути скуштувати частування, спеціально приготоване для відвідувачів виставки. Потім запросив обов'язково відвідати Різдвяний ярмарок не лише вдень, а й увечері, коли він прикраситься різнокольоровими вогниками. Буде дуже гарно – запевнив присутніх пастор.

 

 




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.