Інформація до новини
28-04-2016, 11:00

Очередная провокация? Одесские суды остаются без охраны (документ)  

Категорія: Перша шпальта / Новини / Події

У нас з'явився канал в Telegram, в якому ми будемо ділитися з Вами новинами

Очередная провокация? Одесские суды остаются без охраны (документ)  

Председатели одесских судов обратились к главе государства с просьбой обеспечить надлежащую охрану судов.

С 20 апреля текущего года не производится охрана части судов работниками батальона полиции особого назначения ГУ НП в Одесской области. Об этом руководство  Главного управления Национальной полиции в Одесской области поставило перед фактом руководителей судов и начальника ТУ ГСА Украины в Одесской области.

Судам настоятельно рекомендовали заключить договоры с Управлением полиции охраны в Одесской области о предоставлении соответствующих услуг.  Охрану всех судов общей юрисдикции, которые находятся в г. Одессе и Одесской области  Главным управлением Национальной полиции в Одесской области запланировано прекратить с  15 мая 2016 года. 

Обеспокоеные ситуацией председатели судов и начальник ТУ ГСА в Одесской области обратились с открытым письмом к Президенту Украины, Премьер-министру Украины, Председателю Верховной Рады Украины, Министру внутренних дел Украины, Председателю Государственной судебной администрации Украины. Они отмечают, что оставшиеся без вооруженной охраны здания судов, судебно-медицинских экспертиз станут легкой мишенью для тех, кто стремиться дестабилизировать и без того очень напряженную ситуацию в регионе и стране.

"Оставление судов без специализированной охраны создает риски беспрепятственного проноса в помещения судов легковоспламеняющихся, взрывоопасных, радиоактивных, отравляющих веществ, пронос огнестрельного и холодного оружия, что является прямой угрозой для жизни и здоровья как судей и работников аппарата, так и для посетителей судов.
Особое беспокойство вызывает тот факт, что в последнее время приобрели системный характер случаи откровенного давления на судей при рассмотрении дел - поступают угрозы физической расправы, блокируются помещения судов, сообщается об их минировании тому подобное. Отсутствие специализированной охране создает благоприятные условия для противоправного проникновения в служебные помещения судов с целью похищение или уничтожение материалов судебных дел, которые содержат письменные и вещественные доказательства, оригиналы правоустанавливающих документов на право собственности,
в том числе государственной, похищение или уничтожение распорядительных и организационно-кадровых документов, а также имущества судов",
 - говорится в письме.

 

ДОКУМЕНТ:

Президенту України Порошенку П.О. 01220, м. Київ, вул. Банкова, 11

Прем'єр-міністру України Гройсману В.Б. 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2

Голові Верховної Ради України Парубію А.В. 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5

Міністру внутрішніх справ України Авакову А.Б. 01601, м. Київ, вул. Академіка Богомольця, 10

Голові Державної судової адміністрації України Холоднюку З.В. 01601, м. Київ, вул. Липська, 18/5

 

Щодо припинення Головним управлінням Національної поліції

в Одеській області охорони судів загальної юрисдикції

 

Шановний пане Президенте України, шановні пане Прем'єр-міністре України, пане Голове Верховної Ради України, пане Міністре внутрішніх справ України, пане Голове Державної судової адміністрації України просимо вашого термінового втручання у ситуацію щодо охорони судів загальної юрисдикції у місті Одесі та Одеській області, яка склалася внаслідок дій Головного управління Національної поліції в Одеській області.

Відповідно до статті 130 Конституції України держава забезпечує фінансування та належні умови для функціонування судів і діяльності суддів, однією із складових частин яких є забезпечення охорони судів. До набрання чинності Законом України від 02.07.2015 № 580-VIII "Про Національну поліцію" охорона судів здійснювалась відповідно до статті 157 Закону України від 07.07.2010 № 2453-VI "Про судоустрій і статус суддів" (у редакції Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд" від 12.02.2015 № 192-ІІІ), якою визначено, що підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду, органів суддівської системи, виконання функцій щодо державного захисту суддів, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу здійснюють спеціалізовані підрозділи органів Міністерства внутрішніх справ України.

Законом України "Про Національну поліцію", який набрав чинності 07 листопада 2015 року, внесено зміни до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у частині утворення підрозділів відомчої воєнізованої охорони Державної судової адміністрації України у зв’язку з ліквідацією спеціалізованих підрозділів органів Міністерства внутрішніх справ України "Грифон". 09 листопада 2015 року Кабінетом Міністрів України було прийнято Постанову № 906 "Про забезпечення охорони судів, інших органів та установ судової системи, а також установ судових експертиз", відповідно до якої тимчасово, на період до початку виконання в повному обсязі повноважень відомчою воєнізованою охороною Державної судової адміністрації, охорона судів, інших органів та установ судової системи, а також установ судових експертиз здійснюється підрозділами Національної гвардії та Національної поліції.

Всупереч зазначеної Постанови Кабінету Міністрів України, що є порушенням статті 117 Конституції України, Головним управлінням Національної поліції в Одеській області до судів загальної юрисдикції, які знаходяться у місті Одесі, та до Територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області було надіслано листи про припинення з 20 квітня 2016 року охорони частини судів працівниками батальйону поліції особливого призначення ГУ НП в Одеській області та наполегливою рекомендацією укласти договір з Управлінням поліції охорони в Одеській області про надання відповідних послуг (копія листа ГУ НП в Одеській області від 15.04.2016 № 3/2294 до ТУ ДСА України в Одеській області додається).

Охорону усіх судів загальної юрисдикції, які знаходяться у місті Одесі та Одеській області, Головним управлінням Національної поліції в Одеській області заплановано припинити з 15 травня 2016 року. У той же час, пунктом 19 частини першої статті 23 Закону України "Про національну поліцію" визначено, що поліція здійснює охорону об'єктів права державної власності у випадках та порядку, визначених законом та іншими нормативно-правовими актами, а також бере участь у здійсненні державної охорони.

На договірних засадах поліція згідно пункту 20 частини першої статті 23 цього Закону здійснює охорону фізичних осіб та об'єктів права приватної і комунальної власності.

Залишення судів без спеціалізованої охорони створює ризики безперешкодного пронесення до приміщень судів легкозаймистих, з вибухонебезпечних, радіоактивних, отруйних речовин, пронесення вогнепальної та холодної зброї, що є прямою загрозою для життя та здоров’я як суддів і працівників апарату, так і для відвідувачів судів.

Особливе занепокоєння викликає той факт, що останнім часом набули системного характеру випадки відвертого тиску на суддів при розгляді справ - надходять погрози фізичної розправи, блокуються приміщення судів, повідомляється про їх мінування тощо. Відсутність спеціалізованої охорони судів створює сприятливі умови для протиправного проникнення до службових приміщень судів з метою викрадення або знищення матеріалів судових справ, які містять письмові та речові докази, оригінали правовстановлюючих документів на право власності, у тому числі державної, викрадення або знищення розпорядчих та організаційно-кадрових документів, а також майна судів.

Зважаючи на викладене та враховуючи, що судами розглядаються справи, які мають значний суспільний резонанс, у тому числі щодо проявів сепаратизму, а біля будинків судів громадськістю проводяться масові заходи, просимо вашого втручання з метою забезпечення належної охорони судів загальної юрисдикції у місті Одесі та Одеській області у відповідності до Конституції України, Закону України "Про Національну поліцію", Постанови Кабінету Міністрів України від 09.11.2015 № 906. 




Якщо ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.