Інформація до новини
24-10-2023, 00:08

Одеська національна наукова бібліотека два дні буде проводити всеукраїнську науково-практичну конференцію по краєзнавству

Категорія: Новини / Історія та суспільство

У нас з'явився канал в Telegram, в якому ми будемо ділитися з Вами новинами

 

24–25 жовтня 2023 року під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України Одеська національна наукова бібліотека у співпраці з Одеською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України, факультетом історії та філософії ОНУ імені І. І. Мечникова, геолого-географічним факультетом ОНУ імені І.І. Мечникова, Південним міжрегіональним відділом Українського інституту національної пам’яті, ВГО «Бібліополіс» та ГО «Одеське етнологічне товариство» проводить Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Краєзнавство Півдня України в історичному вимірі та сучасному дискурсі: до 100-річчя заснування Одеської комісії краєзнавства при ВУАН».

Заснована століття тому як філія ВУАН на базі Інституту народної освіти Одеська краєзнавча комісія стала найголовнішим центром краєзнавства на Півдні України, й українознавства зокрема. Об’єднавши дослідників історії, культури і природи, комісія зробила вагомий внесок у вивчення українського південного регіону та збереження його культурної спадщини. Діяльність Одеської краєзнавчої комісії припала на часи радикальних змін світогляду суспільства на тлі українського відродження, що стало поштовхом для широкої краєзнавчої роботи, координаційним центром якої вона виступила.

І нині в українській історії залишилось чимало недосліджених подій, явищ і перекручених фактів. Російська військова агресія стала потужним імпульсом до змін та своєрідним каталізатором зростання інтересу суспільства до національної історичної пам’яті. Краєзнавство як міцна підвалина історичної науки покликане наповнювати джерельну базу фактами, подіями та явищами, які відбувалися в конкретних регіонах, уможливити об’єктивне висвітлення невідомих, маловідомих та раніше сфальсифікованих сторінок нашої історії. Особливого значення в сучасних умовах набуває не тільки процес відродження і збереження національної історії та культури, а й подолання наслідків російської імперської та радянської тоталітарної політики в Україні.

Повномасштабне військове вторгнення рф в Україну також завдає великої шкоди довкіллю. Внаслідок воєнних дій відбувається руйнація наземних і морських екосистем, постійні обстріли промислових об’єктів, транспортної і критичної інфраструктури, знищення мереж водопостачання, каналізації та об’єктів поводження з відходами провокують широкомасштабну та серйозну шкоду з довгостроковими наслідками для довкілля та для здоров’я людей. Усе це доведеться відновлювати після перемоги.

Важливу роль у цих процесах відіграє бібліотечне краєзнавство, метою якого є сприяння якомога повнішому використанню документно-інформаційних ресурсів бібліотек у всебічному науковому дослідженні краю та використання їх результатів у науковій, культурно-просвітницькій і виховній діяльності закладів науки, освіти і культури.

Метою науково-практичної конференції є консолідація спільноти науковців, викладачів, бібліотекарів, дослідників Півдня України у розв'язанні актуальних теоретико-методологічних питань краєзнавства, бібліотечного краєзнавства, сприяння обміну науковими знаннями й презентації результатів краєзнавчих досліджень та стимулювання подальшої наукової, культурно-просвітницької, виховної діяльності у сфері відновлення та збереження національної пам’яті українського народу.

До участі у конференції запрошуються науковці, фахівці бібліотек, архівів, музеїв, наукових установ, краєзнавці, освітяни, культурологи, представники громадських організацій, органів державної влади та місцевого самоврядування.

У рамках конференції планується обговорити такі питання:

  • краєзнавство як комплексне дослідження та складова популяризації історії краю;
  • регіональна історія: історіографічні та джерелознавчі проблеми краєзнавчих досліджень;
  • бібліотечне краєзнавство: інноваційні технології, інформаційно-бібліографічне забезпечення краєзнавчих досліджень, популяризація краєзнавчих ресурсів, продуктів і послуг бібліотек;
  • історико-краєзнавча спільнота: сучасний стан і перспективи розвитку;
  • національна культурна спадщина Півдня України: проблеми вивчення та збереження в умовах військової агресії (включення до переліку культурної спадщини ЮНЕСКО);
  • заклади освіти і культури в розвитку краєзнавства як невід’ємної складової системи національної освіти;
  • історичні та етнокультурні аспекти Півдня України в контексті світової історії;
  • краєзнавчі дослідження як основа туристичного розвитку Півдня України;
  • рекреаційний та туристичний потенціал Півдня України у післявоєнному відновленні країни;
  • вплив на екологію південного регіону України військової аргресії рф;
  • екологічна безпека та охорона навколишнього середовища в умовах військової агресії рф;
  • фізична, економічна та соціальна географія як складова краєзнавчих досліджень;
  • проблемні питання досліджень геології та геохімії моря в умовах воєнних дій.



Якщо ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.