Информация к новости
16-02-2023, 16:00

Україна в єврокубках – "Шахтар" і "Дніпро-1" розпочинають рік у плей-оф

Категория: Новости / Спорт

У нас появился канал в Telegram, в котором мы будем делиться с Вами новостями

 

Українські команди восени пройшли до наступної стадії Ліги Європи та Ліги конференцій

У четвер, 16 лютого, дві українські команди проведуть перші офіційні матчі 2023 року. Якщо чемпіонат України серед команд Прем'єр-ліги відновиться лише у березні (окремі пропущені матчі першого кола відбудуться 27-28 лютого), то "Шахтар" і "Дніпро-1", свої перші матчі проведуть уже в середині лютого, у межах Ліги Європи.

Обидві команди підходять до майбутніх ігор у складній ситуації. Відсутність практики офіційних ігор з кінця листопада минулого року – понад два з половиною місяці – суттєво ускладнила підготовку команд до першої офіційної гри. Було б не так прикро, якби це була гра внутрішнього Кубка чи Прем'єр-ліги. Але виступ на рівні Ліги Європи впливає передусім на імідж українського футболу загалом і на рейтинг країни у таблиці коефіцієнтів УЄФА.

Із командою з турніру рангом нижче

Донецький "Шахтар", який посів восени 3-тє місце у груповому турнірі Ліги чемпіонів, потрапив у плей-оф Ліги Європи, де, за регламентом турніру, має зіграти з однією із команд, які посіли у своїх групах 2-ге місце (переможці груп прямо пробилися у ⅛ фіналу). Волею жереба цією командою став французький "Ренн". Звичайно, це не пара рівня "Барселона" – "Манчестер Юнайтед", такий склад непоганим був би й у фіналі Ліги чемпіонів, але матч "Шахтар" – "Ренн" у Варшаві, напевно, приверне не менше уваги українських уболівальників, аніж гра грандів, яка відбудеться паралельно.

Згідно з регламентом, команда, яка вибула з турніру вищого рівня – Ліги чемпіонів, апріорі позбавляється переваги свого поля в двоматчевому протистоянні й перший матч проводить на своєму полі. А у наших нинішніх реаліях, читай, на нейтральному полі. Втім, поле якраз і зовсім не є перевагою для донеччан, швидше, навпаки. "Шахтар" у чотирьох матчах у Варшаві не здобув жодної перемоги. У минулому гірники поступилися тут у Кубку УЄФА місцевій "Легії", яка люб'язно надала українському клубу стадіон для проведення матчів єврокубків (2:3), а на груповій стадії поточної Ліги чемпіонів-2022/23 були дві "домашні" нічиї та поразка. Єдину перемогу в осінньому груповому турнірі, нагадаємо, "гірники" здобули в гостях у Лейпцигу, проти місцевого "РБ Лейпциг" – 1:4.

Вболівальники "Шахтаря" та "Ренна" зі стажем можуть пам'ятати зустріч на груповому етапі Кубка УЄФА-2005/06, коли "гірники" перемогли у Франції 1:0 завдяки голу Елано з пенальті, але відтоді команди пройшли величезний шлях.

Нестабільний "Ренн"...

"Ренн" минулої осені грав в одній групі Ліги Європи з київським "Динамо" та двічі обіграв принципових суперників "Шахтаря". Ці дві перемоги увійшли до безпрограшної серії команди Бруно Женезіо з 17 матчів, яка тривала з серпня до паузи на чемпіонат світу. Перше місце у турнірній таблиці групи Ліги Європи "Ренн" поступився турецькому "Фенербахче" зі Стамбула. Французька команда виграла три матчі за трьох нічиїх (12 очок), тоді як у турків на рахунку чотири перемоги за двох нічиїх – 14. У кіпрського АЕКу з Ларнаки підсумкові показники переможних поразок становлять 1-2-3 (5 очок), а у київського "Динамо", яке повністю провалило нинішній євросезон – 0-1-5 (1 очко).

Втім, наразі справи у французької команди йдуть зовсім не так добре. У січні команда вибула з Кубка Франції, програвши в 1/16 фіналу "Марселю" в гостях (1:0), а в національному чемпіонаті "Ренн" програв два останні матчі – "Ліллю" вдома та "Тулузі" в гостях з однаковим рахунком 1:3. І тепер команда перебуває лише на 6-му рядку в турнірній таблиці чемпіонату Франції – у 14 очках від лідера ПСЖ і 9 балах від "Марселя". І потрапляння до Ліги чемпіонів наступного сезону навіть через кваліфікацію – 7 очок від "Монако" – велике питання. Хоча ще в листопаді команда мала дуже амбітні плани. Наразі "Ренн" взагалі йде за межами п'ятірки команд, які потрапляють до єврокубків.

Останнім часом команда виступає надто нестабільно, перемежовуючи поразки з перемогами. У п'яти матчах на рахунку "Ренна" три перемоги за двох поразок. І це може зіграти на руку "Шахтарю" у протистоянні з підопічними Бруно Женезіо.

…і загадковий "Шахтар"

Сам "Шахтар", нагадаємо, посів третє місце в групі Ліги чемпіонів, поступившись головному фавориту іспанському "Реалу" (Мадрид) і німецькому РБ "Лейпциг", але випередивши шотландський "Селтік" із Глазго. А в українській Прем'єр-лізі "гірники" йдуть на 2-му місці, набравши 30 очок і поступаючись сенсаційному лідерові "Дніпру-1" (35), та випереджаючи за додатковими показниками принципових опонентів із київського "Динамо" (30). Тут варто зазначити, що у команди з Дніпра 14 проведених ігор, у донеччан – 13, а у киян – 15. І "Шахтар", теоретично, на 6 балів випереджає киян і всього на 2 відстає від "дніпрян". Щоправда, ці два матчі треба ще виграти.

А ось про ігрову форму команди загалом і на рівні кожного окремого гравця зараз сказати нічого. Ті товариські матчі, що провела команда на міжсезонних зборах, навряд чи дадуть якусь повноважну картину, навіть приблизно. Такі ігри не йдуть у жодне порівняння з офіційними, навіть на рівні національного чемпіонату, не кажучи вже про міжнародні єврокубкові.

І лише в четвер увечері ми побачимо справжню ігрову форму "гірників", зможемо їх оцінити та зрозуміти, на що вони здатні. І добре, якщо цей матч не закінчиться плачевно, і в команди будуть шанси на виправлення ситуації у грі у відповідь через тиждень вже у Франції.

Найуспішніший український клуб

Те ж саме стосується і гравців "Дніпра-1". Постійне лихо усіх наших команд – відсутність ігрової практики на офіційному рівні взимку, завжди вилазить боком у перших раундах єврокубків. І завтрашня гра команди проти кривдника київського "Динамо" – кіпрського АЕК з Лімасола покаже, наскільки "дніпряни" готові до відновлення сезону.

Лідер чемпіонату України отримав другий шанс зіграти проти АЕК із Ларнаки після розгромної поразки у раунді плей-оф Ліги Європи у серпні, ще на старті єврокубкового сезону 2022/2023. Команда Хосе Луїса Ольтри виграла з рахунком 2:1 у Кошиці (де "Дніпро-1" проводить свої домашні ігри цього сезону), а у грі у відповідь у Ларнаці здобула перемогу 3:0. У своїй групі в Лізі Європи АЕК фінішував на третьому місці, пропустивши вперед "Фенербахче" та "Ренн", натомість обігнав на чотири очки київське "Динамо".

У свою чергу, "Дніпро-1", окрім того, що є лідером УПЛ, він ще й став найуспішнішою командою у єврокубках за підсумками групового турніру. Якщо "Шахтар" у своєму квартеті посів 3-тє місце а "Динамо" – і зовсім 4-те, то "дніпряни" після розгрому від АЕКу й вильоту до Ліги конференцій зуміли у цьому турнірі посісти 2-ге місце у групі. І тепер як друга команда грають із третьою у групі Ліги Європи (переможці груп Ліги конференцій автоматично пройшли у ⅛ фіналу). "Дніпро-1" двічі поступився нідерландському АЗ із Алкмаару упродовж турніру і в підсумковій турнірній таблиці – 10 очок проти 15 у суперника, натомість у решті чотирьох матчах тричі виграв (двічі – у кіпрського "Аполлона" й одного разу – у "Вадуца" з Ліхтенштейна), а одного разу зіграв внічию з "Вадуцом", впевнено пройшовши у плей-оф.

Ключовим моментом майбутніх матчів проти АЕК стане ігрова форма Артема Довбика. Найкращий бомбардир групового етапу Ліги конференцій забив цієї осені 16 голів у 22 іграх за "Дніпро-1" у всіх турнірах. З них п'ять – у шести матчах третього за значущістю єврокубка. І якщо гравець зберіг оптимальну форму та свій гольовий потенціал, то у суперника "дніпрян" будуть великі проблеми.

Очікуються напружені матчі

Тренер АЕК Хосе Луїс Ольтра налаштовує своїх підопічних на тяжке протистояння з українським клубом.

"Завтра у нас дуже важливий і важкий матч. Ми граємо його завдяки гарному виступу на груповій стадії Ліги Європи. У нас є шанс перемогти завтра, чому б і ні? Пройти в наступний раунд. Звісно, це буде важко, бо суперник має дуже сильну команду, найсильніших гравців. Вважаю, що вони змінилися від наших попередніх зустрічей. Так, вони не мали офіційних матчів два місяці, але провели підготовку, йдуть першими в чемпіонаті України. Можливо, ми втратили фактор несподіванки, як це було, коли ми вибили їх минулого разу. Повинні показати себе з найкращого боку та уникнути помилок. Пройти далі – дуже важливо для клубу, гравців, фанів, всього Кіпру. У нас попереду 180 хвилин гри, тож ми маємо змагатися з першої до останньої. Закликаю вболівальників прийти на стадіон і створити неповторну атмосферу – для нас це дуже важливо. Повторюю, це буде зовсім інша річ, ніж наші попередні зустрічі. Ми маємо бути майже бездоганними, щоб пройти далі", – зазначає тренер АЕК.

А говорячи про "Дніпро-1", який перебуває у кращому стані, порівняно з першими матчами, й вираховуючи, хто більше прогресував, зазначив: "Думаю, обидві команди стали кращими. Коли ми грали влітку, "Дніпро-1" уперше вийшов на поле після 6-місячної перерви. Вони прибули сюди на Кіпр, зіткнулися з незвичайною погодою, вологістю – все це створило фактор несподіванки, який, на мою думку, був важливим. Зараз у Ларнаці прохолодно, суперник вдало провів перше коло чемпіонату України, набув впевненості. Ми також стали кращими. Порівняно з минулим літом багато працювали і зараз демонструємо кращі результати, ніж на початку сезону. Думаю, на нас чекають дві збалансовані ігри. У "Дніпра-1" є Піхальонок, Довбик, але до них додалися Пеглоу, Матарріта. У них добрі гравці. Та ми маємо боротися, забути попередні матчі проти цієї команди, гри групового турніру. Маємо забути минуле й концентруватися на завтрашньому матчі, потім – на матчі чемпіонату, а потім – на матчі-відповіді у Кошиці".

Ставки букмекерів, де дивитися

Щодо аналітиків букмекерських контор, то в парі Ліги Європи вони віддають перевагу французькій команді. Ймовірність перемоги "Ренна" у Варшаві оцінено коефіцієнтом 2,20 до 1. У свою чергу коефіцієнт на успіх команди Ігоря Йовічевіча та нічию однаковий – 3,30 до 1.

Щодо пари за участю української команди у плей-оф Ліги конференцій, то тут букмекери також віддають перевагу супернику українців. На перемогу АЕКу можна поставити із розрахунку 2,15 до 1, нічию оцінюють у 3.40 до 1. А на перемогу "Дніпро-1" ставлять коефіцієнт 3,50 до 1.

Нагадаємо, що права на телетрансляції матчів єврокубків цього сезону належать медіа-сервісу Megogo, також канали Megogo Футбол є у пакеті кабельного оператора Volia TV.

Матч "Шахтар" – "Ренн" розпочнеться о 19:45 за київським часом, а гра АЕК – "Дніпро-1" – о 22:00. Обидва матчі покаже канал Megogo Футбол 1.


Источник




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.