Информация к новости
13-11-2015, 18:30

Експерт: повії – це соцпрацівниці

Категория: Новости


У нас появился канал в Telegram, в котором мы будем делиться с Вами новостями

Експерт: повії – це соцпрацівниці

Наталя КАСЯНЕНКО

«Слово»

 

Один за одним чиновники зазначають, що в Україні можна узаконити проституцію. У вересні з такою пропозицією виступив депутат Верховної Ради від фракції «Блок Петра Порошенко» Юрій Луценко, наголошуючи, що цей крок зменшить рівень злочинності. Ідею легалізації підтримували і в Міністерстві внутрішніх справ, також вважаючи, що це виведе секс-бізнес з «тіні». Тим часом, в Європі проституція є законною, а експерти розповідають: в деяких країнах повії ще й соціальні працівниці. Православна церква ж проти легалізації, адже діяльність блудниць, перш за все, аморальна.

 

Сексуальні послуги в Україні отримують завдяки пошуку на інтернет-сайтах або відомим місцям базування роботи повій. Наприклад, в Одесі їх можна знайти на Польському спуску, біля Залізничного вокзалу, на вулиці Мала Арнаутська за мінімум 250 гривень та максимум – 700. Якщо ж звернутися до спеціалізованих сайтів, то стандартна вартість такої послуги близько тисячі гривень. Вона залежить від «класу» проститутки, доби та виду самої послуги. «1,2 тисячі гривень – година, плюс таксі – й одна дівчина їде до вас. Класика, все в презервативі. За одну дівчину на трьох – 3,6 тисячі година», – розповіла повія Лєна.

 

Боротьба з «кришуванням» чи гріх?

Проституція приносить в Україні заробіток не лише повіям і сутенерам, а й правоохоронцям, які покривають злочини, пов’язані з наданням сексуальних послуг. Це визнають як у Міністерстві внутрішніх справ, так і у Верховній Раді. Щоб змінити таке становище, можливо, варто легалізувати проституцію, заявив «Українським новинам» голова управління МВС Києва Олександр Терещук: «Я підтримую (легалізацію)».

Його колега, директор Департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко у коментарі підтвердив, що правоохоронці не заперечують проти узаконення торгівлі тілом, але змінити Кримінальний кодекс може винятково Верховна Рада. «Будь-який різновид діяльності, який перебуває в «тіні», тобто заборонений законом, але який існує, часто призводить до таких поганих речей, як тіньовий вплив та покривання. Тому, якби цей різновид вивели назовні, певно, зменшилася б кількість «тіні», на якій могли б наживатися й правоохоронці….

З іншого боку, ми розуміємо, що тут все залежить від законодавця. Тільки законодавець, тобто Верховна Рада України, може змінити і Кодекс України про адміністративні правопорушення, під яке зараз підпадає заняття такою діяльністю, і Кримінальний кодекс, який визнає кримінальним злочином утримання такого «бізнесу»... Поки що такої законодавчої ініціативи немає, принаймні, мені про це нічого невідомо», – зазначив Артем Шевченко.

На днях депутат Верховної Ради від фракції «Блок Петра Порошенко» Юрій Луценко використав ті ж аргументи за легалізацію проституції. Він розповів, що у світі не розглядають таке узаконення як дохід в державний бюджет, але це допоможе знищити «секс-бізнес» та пов’язану з ним злочинність. «Так, тому що це унеможливлює колосальний тіньовий бізнес і злочинність, які живуть за рахунок нелегальної проституції», – сказав він «Українським новинам».

Варіант додаткового доходу в державний бюджет за допомогою легалізації розглядає одеський юрист Максим Попов. Також він погоджується, що проституцію покривають правоохоронні органи, і щоб змінити таку ситуацію, все-таки варто узаконити діяльність повій. Через це, так чи інакше, проституція не карається: люди, які цим займаються, навіть не платять адміністративний штраф. 

«З точки зору моралі, я проти легалізації проституції, як явища «секс за гроші», хоча суспільство в наш час виявило необхідність у цій професії, з урахуванням того, що вона не померла крізь століття... Попит диктує вирішити це питання в правильному руслі, тому що сьогодні в Україні проституцію покривають міліціонери. Дівчата, які працюють в цій сфері, адміністративний штраф не платять. Це популізм: нібито хтось з нею бореться, але насправді, ніхто не бореться…Можливо, правильно було б легалізувати цей вид діяльності зі здійсненням наповнення скарбниці»,
– прокоментував Максим Попов.

Проституція стає й причиною поширення венеричних захворювань в Україні, тому що повії не зобов’язані обстежуватися в лікарів. А от в Європі, де це все легально, користувачі такими послугами можуть бути спокійними стосовно свого здоров’я, адже повії регулярно проходять медогляди. «Можливі ліцензійні умови, підняття питання сертифікації, щоб це все було безпечним для тих, хто користується цими послугами… В Європі проституція легалізована і приносить популярність тому ж Амстердаму: потік туристів забезпечує Вулиця Червоних Ліхтарів. Там це все цивілізовано, тобто, всі відвідувачі переконані в тому, що дівчата та хлопці здорові», – підтвердив юрист Максим Попов.

Якщо ж узаконити діяльність повій, то вони як представниці сфери обслуговування повинні будуть проходити медичний огляд. Про це розповів дерматовенеролог однієї з одеських лікарень Анатолій Рогозянський: «За умови легалізації проституції, повії, які працюватимуть у сфері обслуговування, зобов’язані будуть проходити два рази на рік медогляд у державних лікарнях або приватних клініках, які мають на це ліцензію. Вони здаватимуть аналізи на сифіліс, гонорею, обстежуватимуться у дерматовенеролога, гінеколога, лора, терапевта, хірурга. Проте здавати аналізи на СНІД їх не мають права змушувати. Це вони можуть робити виключно за власним бажанням, яке потребує їхнього підпису».

Є й ті, хто проти ідеї узаконити проституцію. Наприклад, Церква позитивних результатів в можливій легалізації не вбачає. Проституція – це гріх, підкреслив протоієрей Української православної церкви (Московського патріархату) – Георгій Коваленко:

«Є заповідь Божа «Не перелюбствуй». Проституція – це пряме порушення заповіді. Тому Церква завжди була і буде проти легалізації проституції».

 

Заборонена в Україні, але визнана Європою

В Україні повій штрафують, а сутенерів мають притягувати до кримінальної відповідальності (покарання до семи років ув’язнення). А от країни Європи – такі як Угорщина, Німеччина, Латвія, Голландія, Греція – дозволяють «секс-бізнес». Наприклад, там можна знайти газети з оголошеннями про інтимні послуги, а повій вважають соці-альними працівниками. Кримінальний журналіст Олег Єльцов у своєму коментарі пояснив, чому варто узаконити торгівлю тілом:

«Проституцію, безумовно, треба легалізовувати. Нехай ці дівчата чи ті чоловіки вирішують самі, з ким їм спати, коли і за скільки, безкоштовно чи за гроші. Те, що це знизить рівень кримінальних злочинів, це абсолютно вірно, адже самі повії стають предметом кримінальних злочинів, коли їх грабують, наприклад… За кордоном, у тій самій Європі, куди ми так всі прагнемо потрапити, повії – це соціальні працівники. Вони і пенсію отримують. Вони обслуговують інвалідів. У готелях – це частина сервісу. Я не думаю, що у XXI столітті треба доводити, що проституція мусить бути легалізована… Наші політики розбещують нашу молодь, жінок, суспільство більше, ніж будь-яка повія».

Дехто із повій обирає такий шлях заради отримання коштів на виховання дитини, дехто – для виплати кредиту. Відгуки представниць «найдавнішої професії» на інтернет-сайтах підтверджують, що проституція допомагає їм вирішувати фінансові труднощі.

Обсяг загальносвітового кримінального ринку становить 1,8 трильйона доларів. За даними ООН, найсерйозніший із нелегальних ринків – фальсифіковані ліки (200 мільярдів доларів). А на другому місці – проституція (187 мільярдів). Даних про обсяги цього «бізнесу» в Україні правоохоронці не надають.




Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.