Інформація до новини
8-12-2023, 10:00

Виставка «Матеріальна культура німецької громади ХІХ-ХХ ст. на Півдні України» тепер в Одеській національній науковій бібліотеці

Категорія: Новини / Історія та суспільство

У нас з'явився канал в Telegram, в якому ми будемо ділитися з Вами новинами

  

В аванзалі Одеської національної наукової бібліотеки відбулось урочисте відкриття виставки «Матеріальна культура німецької громади ХІХ-ХХ ст. на Півдні України». Захід присвячений святкуванню 220-річниці створення німецької лютеранської громади святого Павла в Одесі.

Організаторами заходу виступили Одеська національна наукова бібліотека, Одеська регіональна організації НСЖУ, ГО Дослідний інститут розвитку демократії, Німецька лютеранська громада святого Павла в Одесі.
Привітали присутніх Іван Липтуга, Директор Департаменту культури, міжнародного співробітництва та євроінтеграції Одеської міської ради та Ліна Арюпіна Заступник генерального директора з наукової роботи та інформатизації. 

Культурну програму заходу склав чудовий виступ педагогів та вихованців «Мистецької школи №1 імені Еміля Гілельса м. Одеси».
У своєму привітальному слові Ліна Арюпіна відзначила всезростаючу роль бібліотек сьогоднішніх умовах розвитку держави. Окремо підкреслила той факт, що бібліотека сьогодні не просто сховище книг та знань - це місце де зустрічаються люди, де відбувається живе спілкування, де зустрічається книга і людина. 

«Сьогоднішній захід є ще одним доказом активної позиції Одеської національної наукової бібліотеки в справі поширення просвітництва», - підкреслила Заступник генерального директора з наукової роботи та інформатизації Ліна Арюпіна.

 

«За даними Всеукраїнського перепису населення, на території Одеської області проживають представники понад 133 національностей та народностей, але я не зустрічав людину яка б змогла всіх їх перелічити. Між тим, одеські німці займають особливе місце в історії розвитку нашого краю.
У протестантизмі, як відомо, повсякденна практична діяльність набуває релігійного сенсу, формуючи підприємницьку ініціативу та відповідальність. На прикладі німецьких колоністів ми бачимо як духовна сфера впливає на матеріальне виробництво. Цей приклад дуже важливий для нас сьогодні на передодні відновлення України після нашої перемоги», - зазначив Іван Липтуга, Директор Департаменту культури, міжнародного співробітництва та євроінтеграції Одеської міської ради.


Культурну програму заходу склаи виступи педагогів та вихованців КЗПСО «Мистецької школи №1 імені Еміля Гілельса м. Одеси» серед яких були Ансамбль бандуристів "Мрія" у складі: Штеренберг Михайло, Малахов Святослав, Пєтков Артем, Шитова Олександра Викладач – Марія Черноморець. Ансамбль гітаристів у складі: Радова Єлизавета, Караташ Кирило, Бровко Ксенія, Григорова Даша, Зеленецький Георгій, Керівник: Сергій Марусяк.  Струнний дует у складі: Дрозд Анна (скрипка) та Ольга Хілінська (альт). Струнний квартет «Анімато» у складі: Тетяна Посохова, Ірина Попова, Ольга Хілінська, Артем Калуцький

«Мені приємно цього вечора вітати одеситів та можливо навіть гостей міста на відкритті цієї чудової виставки, яка сьогодні представлена в Одеській науковій бібліотеці. Ми зі своєю командою вже два роки працюємо над створенням матеріалу для цієї виставки і ось сьогодні ми бачимо її не лише в стінах нашої кірхи, а і у цьому чудовому місці – Одеській національній науковій бібліотеці. Я сподіваюся, що вам цікаво буде дізнатися про історію не тільки німців, але й загалом історію нашого міста. Історію взагалі, я впевнений, що вона значно глибша і ширша ніж нам це здається, на перший погляд, тому її треба вивчати. Зараз ми готуємось до Різдва Христова. І у нас лютеран, і у православних зараз різдвяний піст. Тому я хочу побажати щоб ми всі гідно підготувалися до зустрічі свята Різдва Христового. Хочу побажати вам всього найдобрішого в цей вечір. Нехай Господь нас усіх благословить», - підкреслив пастор Олександр Гросс, Президент синоду Німецької Євангелічно-Лютеранської церкви України.

Зі свого боку Юрій Работін подарував подарунки та грамоти виступаючим діточкам – юним вихованцям «Мистецької школи №1 імені Еміля Гілельса.  
А представникові Одеській науковій бібліотеки Юрій Работін вручив чотири історичні книжки та грамоту за внесок у розвиток культури від Одеської регіональної організації НСЖУ. 
Виконуючі свою поважну місію Юрій Работін вручив почесний знак «Культурна дипломатія України» — вид публічної дипломатії України пастору Німецької Євангелічно-Лютеранської церкви України  Олександру Гроссу. Ця відзнака свідчить про вагомий вклад з поширення знань про Україну, її культуру та традиції нa міжнародній арені.  Продовжив святковий вечір виступ Анатолія Сєбова, який зачитав свої новітні вірші та виконав патріотичну пісню про майбутню перемогу. 

«Рік по тому в Різдвяні дні в Одеській лютеранській кірхе Святого Павла, завдяки зусиллям пастора Олександра Гросса відбулося відкриття виставки «Спадщина чорноморських німців». Тоді ця назва викликала деяке здивування, тому що багато хто навіть не здогадувався, що був такий народ – чорноморські німці.

Адже 220 років тому на територію Північного Причорномор’я вперше прибули німецькі поселенці – це були представники великого європейського народу, які відрізнялися культурними та трудовими якостями від місцевого населення. Завдяки їх появі за двадцять п’ять років, а це час одного покоління дикий ногайський степ перетворився на житницю Європи та Леванту - Степову Україну.
Пшениця вирощена на території України транспортувалася через Одеський порт і сформувала імідж нашого міста як хлібного міста. Не можна відривати історію чорноморських німців від історії Північного Причорномор’я вони нерозривно зв’язані», - розповів автор виставки Олександр Сурілов. 

За словами Олександра Сурілова - "Представлена виставка не справляла б такого реалістичного враження та занурення в історію, якби в ній не була представлена колекція експонатів з особистого зібрання відомого колекціонера Сергія Новицького. 
Хочеться виразити велику подяку генеральному директору Одеської національної наукової бібліотеки Ірині Бірюковій за те, що вона підтримала наше загальне починання. ЇЇ заступниці Ользі Бєльницькій-Мамонтовій за ретельне супроводження цього проекту, та всім без виключення працівникам ОННБ, хто допомагав нам наблизити цей день.
Особливо хочеться відзначити роль в організації цієї виставки директора Дослідного інституту розвитку демократії Ігоря Назаренка. Це була його ідея розмістити цю виставку саме в Одеській національній науковій бібліотеці. І ось тепер ми наочно бачимо, що була хороша ідея!"

  Завершила урочисте відкриття виставки чудова захоплююча екскурсія яку провів особисто Олександр Олексійович. Він розказав присутнім, що процеси формування європейського обличчя України мають глибоке історичне підґрунтя. Виставка допоможе відвідувачам побачити, як духовна сфера впливає на матеріальне виробництво, відчути як німецькі колоністи впливали на розвиток суспільного – матеріального та духовного виробництва, яке утворювало зміст усієї суспільної історії Півдня України.

Галерея

prev
next
і ще фотографії ›



Якщо ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.